Sleutelbeen.com Betrouwbare medische informatie

Geen operatie

Ongeveer 90% van de sleutelbeen breuk geneest vanzelf. De meeste patiënten houden hier een klein bobbeltje aan over maar geen enkele verdere beperkingen. Nagenoeg 100% van de kinderen geneest vanzelf en houden hier niets aan over. De genezingsduur bij volwassen is ongeveer 6 weken en bij kinderen (afhankelijk van de leeftijd) 2 tot 4 weken.

Helaas blijkt ongeveer 10% van de breuken na 6 weken toch niet vastgegroeid. Soms stelt uw traumachirurg dan voor de behandeling langer af te wachten, of toch voor een operatie te kiezen. Dit laat zich van te voren niet goed voorspellen. Wel weten we dat rokers, diabeten en mensen met reuma medicatie minder snel genezen.

Het herstel met de mitella is wat langzamer dan na de operatie, maar kent uiteraard niet de mogelijke operatieve complicaties.

De behandeling


Volwassenen: De eerst week krijgt u een mitella die u continue mag dragen, ook in bed als u dit prettig vindt. Hierna mag u 2 weken lang 'pendeloefeningen' uitvoeren met uw schouder en krijgt u een sling (eenvoudigere mitella) mee om buiten te dragen. Na 3 weken wordt aangeraden helemaal geen ondersteuning meer te dragen maar vooral uw schouder in beweging te houden zonder daarop kracht uit te oefenen.

Kinderen: 2 weken mitella, hierna mag deze af en hoeft niet meer om. Kinderen hoeven s' nachts de mitella niet te dragen. Na 4 tot 6 weken mogen kinderen weer voorzichtig sporten.

Complicaties


De kans op complicaties bij de mitellabehandeling is laag. Helaas kan het toch voorkomen dat u complicaties ontwikkelt. Hieronder vindt u de meest voorkomende complicaties:
  • Frozen schouder bij te weinig oefenen
  • Niet of vertraagd vastgroeien van het bot
  • Verkort sleutelbeen

Het herstel


De schouderfunctie herstel vaak weer 100%. Na 6 weken mag u langzaam de kracht weer opbouwen van de schouder. Een fysiotherapeut kan hierbij ondersteunen. Autorijden kan vaak na 6 tot 8 weken weer (dan bent u weer verzekerd!). Na 4 maanden zijn vrijwel alle patiënten volledig hersteld en op hun oude niveau teruggekeerd.