Sleutelbeen.com Betrouwbare medische informatie

Wanneer opereren?


Als de breuk ernstig verplaatst is waardoor de botuiteinden elkaar niet meer goed kunnen vinden, is een operatie wenselijk. Vaak ontstaat dit wanneer spieraanhechtingen de botdelen te ver uit elkaar trekken waardoor er spierweefsel tussen de breuk kan komen te zitten. De botuiteinden vinden elkaar hierdoor niet goed en genezen daarom soms niet.

Wanneer het sleutelbeen aan de buitenzijde gebroken is (laterale breuk) zijn ook vaak de banden
onder het sleutelbeen gescheurd. Deze zijn niet zichtbaar op een röntgenfoto. Wat op dat moment wel zichtbaar is, is dat het sleutelbeen de neiging heeft omhoog te willen gaan staan, waardoor de botdelen elkaar niet vinden. Ook in deze gevallen is het raadzaam om te opereren. Een breuk aan de buitenzijde moet dus vaker geopereerd worden dan een breuk in het midden.

De operatie


Wanneer het sleutelbeen in het midden gebroken is, wordt gebruik gemaakt van een voorgevormde plaat met schroeven. Deze wordt via een horizontaal verlopende snee ingebracht. Direct na de operatie mogen patiënten oefenen met het bewegen van de schouder! Pas na 6 weken mag langzaam gestart worden met kracht uitoefening.

plaatje_ZW

Wanneer het sleutelbeen aan
de buitenkant gebroken is, wordt gebruik gemaakt van een metalen plaat met een speciaal uiteinde. Soms wordt deze gecombineerd met het herstel van de aanhechtingen onder het sleutelbeen.

Tijdens de operatie bent u onder algehele narcose. Een roesje of ruggenprik is niet mogelijk bij deze operatie. Wel wordt vaak na de operatie een lokale pijnstiller achtergelaten zodat u de eerste uren na de operatie geen pijn heeft en om pijnstillende tabletten in te late werken.
De hechtingen lossen vanzelf op.

De plaat en schroeven kunnen levenslang blijven zitten tenzij deze klachten geven. Ongeveer 10% van de patiënten geeft klachten van het materiaal en wil dit daarom laten verwijderen. Het verwijderen kan meestal na 9 tot 12 maanden na de eerste operatie.

Metaaldetectoren gaan niet af op luchthavens en het materiaal roest niet. Patienten hoeven geen speciaal bewijsje bij zich te dragen vanwege het metalen plaatje. De meeste patiënten bemerken een klein, gevoelloos gebied op de borstkas na de operatie. Dit herstelt zich vaak vanzelf en patiënten ervaren hier vaak geen hinder van.

Complicaties


Complicaties komen gelukkig zelden voor bij deze, veel uitgevoerde operatie. Hoewel zeldzaam, kan het helaas toch voorkomen dat er complicaties ontstaan:
  • Infecties van de wond of breuk (3%)
  • Klaplong (<0,5%)
  • Nabloedingen
  • Uitbreken van de plaat bij te snel kracht uitoefenen
  • Niet vastgroeien van de breuk
  • Klachten van het materiaal op termijn (10%)

Herstel


Direct na de operatie mogen de arm en schouder weer bewogen worden op geleide van de pijn. Gedurende 6 weken mag er geen kracht op de arm of schouder gezet worden. Na ongeveer 3 maanden bent u volledig hersteld qua souplesse en kracht.