Niet-operatieve behandeling
Ongeveer 85-90% van de breuken van het sleutelbeen geneest vanzelf. De meeste patiënten houden hier een bobbel aan over maar geen verdere beperkingen wat bewegingen betreft. De volledige genezingsduur bij volwassen is 12 weken. Na 6 weken na de breuk mag begonnen worden met fysiotherapie.Helaas blijkt dat een klein deel (5-10%) van de breuken na 6 weken tóch niet vastgegroeid is. Er zijn dan twee opties: langer afwachten in de hoop dat de natuur het alsnog herstelt of toch een operatie. Wat u zelf kunt doen aan uw genezing is goed en gevarieerd eten en niet roken. Andere zaken waar u minder invloed op hebt, maar die ook een rol kunnen spelen zijn suikerziekte of het gebruik van immuunsysteem-onderdrukkende medicatie (bijv bij reuma).
Het herstel met de mitella is wat langzamer dan na de operatie en vergt wat meer geduld, maar kent uiteraard niet de mogelijke operatieve complicaties.
Schema
Volwassenen:
- Week 0-1: mitella continue dragen, ook in bed als u dit prettig vindt. Half-zittend slapen
- Week 1-3: Mitella af en start met 'pendeloefeningen' (arm volledig laten hangen en "in een pan roeren"). Leg de arm op tafel of op schoot. Plat slapen als dit prettig voelt.
- Week 3-6: Laat de arm gewoon hangen of plaats deze in de zak van uw jas of broek ter ondersteuning. Beweeg niet hoger dan de schouder
- Week 6: controle bij uw traumachirurg, start fysiotherapie? Werken naar bewegingen boven de schouder
Tips om boven het hoofd te komen met de arm na 6 weken:
- Maak een katrol thuis door een shawl over de deur te gooien: trek met de goede arm, de aangedane arm omhoog
- Ga naast de muur zitten: "loop met de vingers" van de aangedane kant die de muur omhoog
- In staande positie met arm gestrekt naar voren: help met de goede arm, de aangedane zijde omhoog. Gaat dit goed? Doe hetzelfde in liggende positie
Kinderen:
- 10-14 dagen mitella, hierna mag deze af en hoeft niet meer om. Kinderen hoeven s' nachts de mitella niet te dragen. Na 10 weken na de breuk mogen kinderen weer voorzichtig sporten. Er is geen fysiotherapie noodzakelijk en de arm herstelt zich spelenderwijs.
Complicaties
De kans op complicaties is klein. Helaas kan het toch voorkomen dat u complicaties ontwikkelt. Hieronder vindt u de meest voorkomende complicaties:
- "Frozen Shoulder" bij te weinig oefenen (pendelen voorkomt dit)
- Niet- of vertraagd vastgroeien van het bot
- Verkort sleutelbeen
Autorijden en sporten
U bent niet verzekerd tijdens het autorijden zolang u niet in een noodsituatie kunt handelen. Dit betekent dat u in ieder geval de eerste 6 weken niet mag autorijden. Sommige verzekeraars houden andere richtlijnen aan. Neemt u daarom ook contact op met uw eigen autoverzekering voor vragen.