Sleutelbeenbreuken
Het sleutelbeen, ook wel de clavicula genoemd, is een van de meest gebroken botten. Door de uitgestrekte arm wordt de klap opgevangen en de kracht overgebracht naar het sleutelbeen, die daarop breekt. Het zijn vooral wielrenners, schaatsers en voetballers die het sleutelbeen breken.Het sleutelbeen verbindt het borstbeen met de schouder en heeft verschillende functies: enerzijds biedt het bescherming aan belangrijke vaten en zenuwen, anderzijds is het een plaats waar borst- en nekspieren op kunnen aanhechten.
Het sleutelbeen breekt vaak volgens een vast patroon door de aanhechtende spieren en banden. Vaak zit er om die reden een los fragment tussen de twee uiteinden van de breuk, waar de borstspier aanhecht. Doordat het sleutelbeen een S-vormig bot is, ziet de verplaatsing er op de foto vaak ernstiger uit dan het in werkelijkheid is. Wanneer het sleutelbeen aan het uiteinde breekt, zijn er ook vaker bijkomende pezen gescheurd die soms hersteld moeten worden.
Ontwrichting AC- gewricht
Wanneer het sleutelbeen niet breekt, maar alleen het kapsel aan de buitenzijde scheurt, spreken we van een AC-luxatie. Klik hier voor meer informatie
Ernst en prognose
De meeste sleutelbeenbreuken hebben de neiging op natuurlijke wijze te genezen zonder operatie. Bij volwassen groeit een sleutelbeenbreuk in 85-90% spontaan aan elkaar in 6 tot 8 weken, zonder restklachten. Meestal resulteert wel een bobbel ter plaatse van de breuk. Of de breuk spontaan herstelt is afhankelijk van een aantal factoren:
- Leeftijd van de patiënt
- Onderliggende ziekten (reuma, diabetes)
- Roken of drugs gebruik
- Bijkomende wond(en) rondom de breuk
- Of de botdelen voldoende onderling contact maken