Sleutelbeen.com Alles over sleutelbeenbreuken en -ontwrichtingen (AC luxaties)

Operatief herstel

Wanneer de breuk te veel verplaatst is en de botten elkaar niet meer goed kunnen vinden, is een operatie wenselijk. Ook wanneer de patiënt de wens heeft sneller te willen herstellen zou een operatie een optie kunnen zijn. Het breuk wordt dan hersteld dmv een speciaal gevormde plaat met schroeven.

De plaat laat toe dat patiënten direct (onbelast) kunnen oefenen. Na 6 weken is het bot meestal voldoende hersteld om zelfs met lichte gewichten te kunnen gaan oefenen. Vaak is fysiotherapie na de operatie niet nodig. Een speciaal bewijs voor de douane na de operatie is niet nodig. Metaaldetectoren gaan niet af en het materiaal roest niet.

De plaat en schroeven kunnen levenslang blijven zitten tenzij deze klachten geven. Ongeveer 10-20% van de patiënten geeft klachten van het materiaal aan en willen dit om die reden laten verwijderen. Het verwijderen van de plaat en schroeven kan meestal veilig na 9-12 maanden na de eerste operatie.

Hieronder vindt u de technieken gebruikt bij de verschillende breuken

Technieken: standaard vs minimale snee


Schachtbreuk
De meeste breuken bevinden zich in het midden van het sleutelbeen. Afhankelijk van de uitgebreidheid van de breuk kan gekozen worden voor een
standaard- of minimaal invasieve benadering (mini-snee). Bij de standaard benadering wordt een horizontale incisie (links op het plaatje) onder het sleutelbeen gemaakt, ter grootte van de plaat (ca.10 cm). Hierbij is het vrijwel niet mogelijk kleine huidzenuwen te sparen: de patiënt houdt meestal een klein doof gevoel over op de borst.
mipo vs klassiek
Bij de minimaal invasieve snee wordt een kleine
verticale snee gemaakt van ca 3 cm (rechts op het plaatje). De breuk moet zich hier echter wel voor lenen en soms dient gebruik gemaakt te worden van speciale materialen. Om deze reden gebruikt niet elke traumachirurg deze techniek. Er is minder kans op huidzenuw beschadiging.

cci minimaal invasieve techniek

Voor sleutelbeenbreuken wordt een anatomisch, voorgevormde plaat gebruikt die onder de huid en op het bot komt te liggen. De plaat wordt met schroeven vastgemaakt aan het sleutelbeen. Na de operatie mogen patiënten gelijk oefenen met het bewegen van de schouder. Pas na 6 weken mag langzaam worden gestart met kracht en gewicht uitoefenen.


Buitenzijde breuk
Als het sleutelbeen aan de buitenzijde van het sleutelbeen gebroken ("laterale breuk") is, wordt gebruik gemaakt van een plaatje met een speciaal uiteinde. Via dit uiteinde kunnen meerdere, kleinere schroeven geplaatst worden. Deze plaat kan worden gecombineerd met hechtingen voor het herstellen van de
gescheurd banden onder het sleutelbeen door een speciaal 'bot-anker' of kunstmatig bandje. Dit bot-anker zorgt er voor dat de banden op natuurlijke wijze kunnen genezen door littekenvorming en dat de krachten hierop tijdelijk verminderd worden.

mitek

Tijdens de operatie bent u
onder algehele narcose: een roesje of ruggenprik is niet mogelijk bij deze operatie. Wel wordt altijd tijdens de operatie een lokale pijnblokkade in de huid achtergelaten zodat u de eerste 12-24 uur na de operatie geen pijn heeft van de operatiewond. De operatie vindt in dagbehandeling plaats. Hierdoor kunnen de pijnstillers ook alvast inwerken en bent u eventuele pijn voor. De hechtingen lossen vanzelf op en u mag de volgende dag alweer kortdurend douchen.


Nabehandeling na plaat


  • Direct na de operatie mogen de arm en schouder weer bewogen worden op geleide van de pijn gedurende 6 weken. Wekelijks zou u vooruitgang moeten bemerken!
  • Vanaf 24 uur na de operatie mag u (kort) douchen. De wond is meestal dicht na 10-14 dg waarna u weer langer mag douchen en zwemmen
  • Vanaf 6 weken na de operatie mag kracht weer langzaam opgebouwd worden

Complicaties


Complicaties komen gelukkig maar zelden voor. Helaas kan het tóch voorkomen dat er complicaties ontstaan:
  • Infecties van de wond of breuk (2%)
  • Klaplong (<0,5%)
  • Nabloedingen
  • Uitbreken van de plaat bij te snel te veel kracht uitoefenen
  • Niet vastgroeien of langzaam vastgroeien van de breuk (rokers!)
  • Klachten van het materiaal op termijn (10%)
  • Een gevoelloos gebied op de borstkas (dit trekt < 1 jaar weg of wordt kleiner) (10%)
  • Hoogstand/bobbel van het sleutelbeen wanneer de banden ook gescheurd zijn geweest


Autorijden en sporten


U bent niet verzekerd tijdens het autorijden zolang u niet in een noodsituatie kunt handelen. Dit betekent dat u in ieder geval de eerste 4 weken na operatie niet mag autorijden. Sommige verzekeraars houden andere richtlijnen aan. Neemt u daarom ook contact op met uw eigen autoverzekering voor vragen.